divendres, 29 de maig del 2009

JCLIC


Durant la setmana del 13 al 18 d'Abril, vam estar treballant amb el programa JClic. Aquest està format per un conjunt d'aplicacions informàtiques que serveixen per realitzar diversos tipus d'activitats educatives com ara associacions, trencaclosques, sopes de lletres... Normalment aquestes activitats acostumen a estar presentades en forma de projecte. Vam introduir un nou concepte, el concepte d’Applet: És com una pàgina web que el que fa es fer córrer el programa sense necessitat de descarregar-lo.

A classe ens van ensenyar com utilitzar el programa JClic i realitzar activitats.
Primerament vam haver de descarregar el JClic anant a Apartat JClic/Descàrrega i instal•lació (http://clic.xtec.cat/es/jclic/download.htm) S'han de descarregar el JClic, el JClic Author i les Activitats d'exemple. Cal clicar Instal•la'l a l'ordinador/Desa el fitxer.

Com creem les activitats?
Un cop tenim instal•lat el JClic Author, l'obrim i cliquem a Fitxers/ Nou projecte. Li posem un nom al projecte i continuem. Cliquem la finestra de Mediateca i cliquem a Afegeix una imatge (primera icona). Busquem la carpeta on està la imatge que volem i li diem que sí que la volem copiar. Haurem de fer les imatges més petites. Utilitzant el Gimp les reduïm a 100px com a màxim. Anem a la finestra Activitats i cliquem Afegeix una nova activitat (primera icona). Li posem un nom a l’activitat. Si volem, podem posar una descripció. L’apartat que diu Interfície fa referència a tota l’estructura visual que veiem a la pantalla. En cas que volguéssim que l’activitat tingués l’opció d’ajuda, marcaríem Ajuda. L’opció de Missatges ens permet posar un missatge inicial i un de final per a l’activitat. Veurem que hi ha dos plafons. El plafó A correspon al primer conjunt de requadres. Per canviar el color del quadre i de les lletres només cal clicar a sobre el quadrat. Finalment haurem de clicar Play per veure si funciona correctament. Per desar-ho clicarem a Fitxers/ Desa i ho guardarem.

El nostre grup va realitzar dues activitats per treballar la diferència entre els mamífers i les aus. No vam tenir cap dificultat per realitzar-les. Un cop coneixes el funcionament explicat anteriorment, és una aplicació de fàcil utilitat.
És una aplicació que actualment ja s’està utilitzant tant a les escoles, com a casa, per tal de facilitar l’aprenentatge dels alumnes amb l’ús de diverses activitats.
Anant a l’adreça http://clic.xtec.cat/ca/act/index.htm, qualsevol pot engegar l’applet i fer les activitats sense necessitat de descarregar-les.
Els mestres, poden utilitzar tal i com hem vist, el JClic Author per tal de crear aquelles activitats que desitgin i treballar els continguts necessaris. És una proposta innovadora i lúdica, molt atraient per l’alumnat i alhora igualment eficaç. En comptes d’utilitzar un llapis i fer una fitxa, cosa que sempre han fet i que a molts alumnes no acaba de motivar, ara tenim l’opció de proporcionar aquesta eina que permetrà que l’alumnat aprengui continguts diversos i sàpiga fer manejar l’ordinador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada