dimarts, 3 de març del 2009

La digitalització i el programa Gimp

El passat divendres 27 de Febrer vam introduïr dos nous conceptes per tal de treballar el tractament de les imatges digitals: La digitalització i el Gimp, un programa de retoc fotogràfic semblant al photoshop però de lliure distribució.

Què vol dir Digitalització?
Quan fem una fotografia amb una càmera digital, la imatge queda guardada en la targeta de memòria en forma d'arxiu. Per tal que l'ordinador o altre suport digital pugui llegir aquest arxiu, aquest queda guardat en la targeta de memòria amb un llenguatge determinat anomenat codi binari. Aquest codi només està format per dos nombres: 0 i 1.
La digitalització, doncs, seria el procés de transformació de la informació inicial, ja sigui una imatge, un vídeo, un so... etc, en un codi binari per tal de poder ser tractada per un ordinador.
Per tal de posar en pràctica el tractament d'imatges digitals, ens hem fet una fotografia i l'hem passat a l'ordinador. L'hem retocat (retallat i escalat) amb el programa Gimp. Tenint ja la mida adequada l'hem penjat al nostre blog.
Però com ho hem fet? Passos a seguir:
1) Dins el programa Gimp el qual és gratuït i es pot baixar per internet, hem clicat Archivo/Abrir per buscar la nostra fotografia que hem passat a l'ordinador.
2) Un cop tenim la fotografia, anem a caja de herramientas i cliquem l'herramienta "selección de rectangulos".
3) Tenint la fotografia seleccionada amb el tamany adequat, cliquem a Imagen/Recortar la selección
4) Escalem la fotografia clicant a Imagen/ Escalar imagen, canviem el valor dels píxels a 150px i cliquem Escalar.
5) Ho guardem clicant a Archivo/Guardar como i ho guardem en .jpg o .jpeg i cliquem Guardar.
6) Modifiquem la qualitat de la imatge per tal que no ocupi excessivament i cliquem Guardar.

M'ha anat molt bé conèixer el Gimp ja que no tenia cap programa de retoc fotogràfic i no tenia ni idea de com funcionaven.

Al final de la classe hem pogut conèixer el funcionament del programa descobrint-lo lliurement i retocar altres fotografies que ens hem fet o que ja teníem. A casa he donat brillantor, he retallat i he escalat una fotografia de la meva gossa. El resultat ha estat el següent:


1 comentari: