dilluns, 30 de març del 2009

Google Notebook

La setmana del 9 al 13 de Març vam conèixer i treballar amb el bloc de notes de Google. Aquest és una alternativa de l'eina Preferits, que té certs avantatges. El Google Notebook, permet a diferència de l'eina Preferits:

- Poder guardar les adreçes web que ens són d'interès i accedir a elles des de qualsevol ordinador
- A més de l'adreça web, possibilita guardar el text i les imatges d'un determinat lloc web
- Podem afegir comentaris i etiquetes per classificar la informació
- Pots compartir la informació guardada per tal que altres usuaris també la puguin veure.

Com ho fem per poder utilitzar aquesta aplicació?
Al Google Notebook s'accedeix a partir de la direcció de correu electrònic del gmail. Si no som usuaris registrats, haurem d'obrir un compte de Google. Si ja ho som, només caldrà accedir a la pàgina web de Google Notebook i introduïr la nostra adreça de correu electrònic i la nostra contrasenya.
Per tal de guardar l'informació que ens interessa d'una pàgina web, només cal clicar el botó dret del ratolí quan estiguem a una pàgina que ens interessa. Obrim on posa bloc de notes i li diem "afegir". Automàticament, ens sortirà una finestra a la part de baix dreta de la pantalla. Clicant, accedim al Google Notebook, on ja tindrem la pàgina web o altra infromació d'interès guardada.

Com podem veure, és una opció molt pràctica que es pot utilitzar també a les escoles. Per fer un treball en grup, per exemple, només cal que un del grup convidi a la resta de companys per tal de que tots puguin compartir la informació. A més, cadascun d'ells pot anar afegint informació d'interès. Tots els del grup podran accedir a la informació compartida des de qualsevol ordinador connectat a Internet. Així estalviem temps, paper, tinta, i contribuïm a reduïr efectes nocius cap al medi ambient.
Igualment, els mestres poden guardar informació d'interès trobada per Internet i compartir-la a classe amb tots els seus alumnes.
Una eina, per tant, molt útil, i de fàcil aplicació en l'ambit educacional.

divendres, 13 de març del 2009

Edició de so: Audacity

La setmana passada vam treballlar amb l'Audacity, un programa lliure per gravar i editar sons. L'Audacity permet:

- Gravar audio en viu
- Tallar, copiar, ajuntar o barrejar sons
- Importar arxius de so, editar-los i combinar-los amb altres arxius o noves gravacions
- Exportar les gravacions en varis formats de so
- Canviar la velocitat o el to d'una gravació
- Ajustar els volums, amplificar i noramlitzar els efectes
- Eliminar els sorolls o interferències de fons

Per tal de veure el seu funcionament i editar arxius de so vam realitzar la següent activitat:
Durant una primera sessió, vam fer grups de quatre persones i cadascuna de nosaltres va gravar en viu un segment d'una frase amb l'objectiu d' ajuntar els quatre segments per tal de crear una frase sencera i ben ajustada. Per fer-ho cal seguir els passos següents:

1) Tenim en compte que el volum del micròfon estigui al màxim
2) Gravem les veus amb el micro (clicant el botó vermell) deixant un espai en silenci a l'inici i al final de la gravació per després poder retallar
3) Cliquem el botó pausa per aturar la gravació i després el botó play per escoltar com ha quedat
4) Guardem la gravació en format wav. per poder escoltar-la en qualsevol reproductor clicant Archivo/ Guardar como wav Si només la vulguéssim obrir amb l'Audacity la guardariem clicant Archivo/ Guardar proyecto
5) Obrim el nostre arxiu de so que hem guardat i els de la resta de companyes de grup clicant Archivo/ Importar audio
6) Un cop estan totes les gravacions obertes a l'Audacity, podem canviar l'ordre d'aquestes clicant a sobre i arrossegant-les amb el ratolí. Per escoltar només una de les pistes cal posar la resta en silenci
7) Treiem els espais en blanc que haviem deixat seleccionant amb el cursor el tros que volem retallar i clicant a l'icona que té unes tisores dibuixades
8) Ajustem totes les frases per tal que estiguin amb la mateixa intensitat de so. Per fer-ho seleccionem tota la pista de so començant pel final i cliquem Efecto/ Amplificado. Hem d'ajustar els decibels per tal que totes les frases s'escoltin amb el mateix volum
9) Finalment per col·locar correctament una frase darrere l'altra, cliquem el botó de la doble fletxa i clicant a sobre les pistes les movem perquè quedi tot ben ajustat
10) Guardem el resultat final clicant Archivo/ Guardar como wav.

En una segona sessió hem après com posar música de fons a la nostra frase. Per fer-ho:

1) Obrim l'arxiu de la nostra frase gravada i també l'arxiu de la cançó escollida en format mp3 clicant Archivo/ Importar audio
2) Situem la frase en aquell moment de la cançó que volem que s'escolti clicant el botó de la doble fletxa
3) Baixem progressivament la intensitat de volum de la cançó en aquell tros que es sentirà la frase. Cal clicar el botó dels dos triangles ("Herramienta de envolvente") i clicar una mica abans de la veu i una mica després per marcar dos punts.
4) Cliquem enmig dels dos punts per modelar el so i encongir-lo
5) Per fer que el so desaparegui progressivament al final de la pista seleccionem l'últim tros de la pista i cliquem Efecto/ Desvanecer progresivamente
6) Finalment guradem el projecte definitiu clicant Archivo/ Guardar como wav



dimarts, 3 de març del 2009

La digitalització i el programa Gimp

El passat divendres 27 de Febrer vam introduïr dos nous conceptes per tal de treballar el tractament de les imatges digitals: La digitalització i el Gimp, un programa de retoc fotogràfic semblant al photoshop però de lliure distribució.

Què vol dir Digitalització?
Quan fem una fotografia amb una càmera digital, la imatge queda guardada en la targeta de memòria en forma d'arxiu. Per tal que l'ordinador o altre suport digital pugui llegir aquest arxiu, aquest queda guardat en la targeta de memòria amb un llenguatge determinat anomenat codi binari. Aquest codi només està format per dos nombres: 0 i 1.
La digitalització, doncs, seria el procés de transformació de la informació inicial, ja sigui una imatge, un vídeo, un so... etc, en un codi binari per tal de poder ser tractada per un ordinador.
Per tal de posar en pràctica el tractament d'imatges digitals, ens hem fet una fotografia i l'hem passat a l'ordinador. L'hem retocat (retallat i escalat) amb el programa Gimp. Tenint ja la mida adequada l'hem penjat al nostre blog.
Però com ho hem fet? Passos a seguir:
1) Dins el programa Gimp el qual és gratuït i es pot baixar per internet, hem clicat Archivo/Abrir per buscar la nostra fotografia que hem passat a l'ordinador.
2) Un cop tenim la fotografia, anem a caja de herramientas i cliquem l'herramienta "selección de rectangulos".
3) Tenint la fotografia seleccionada amb el tamany adequat, cliquem a Imagen/Recortar la selección
4) Escalem la fotografia clicant a Imagen/ Escalar imagen, canviem el valor dels píxels a 150px i cliquem Escalar.
5) Ho guardem clicant a Archivo/Guardar como i ho guardem en .jpg o .jpeg i cliquem Guardar.
6) Modifiquem la qualitat de la imatge per tal que no ocupi excessivament i cliquem Guardar.

M'ha anat molt bé conèixer el Gimp ja que no tenia cap programa de retoc fotogràfic i no tenia ni idea de com funcionaven.

Al final de la classe hem pogut conèixer el funcionament del programa descobrint-lo lliurement i retocar altres fotografies que ens hem fet o que ja teníem. A casa he donat brillantor, he retallat i he escalat una fotografia de la meva gossa. El resultat ha estat el següent: